Een moment geduld aub.
Welke skatewielen?
Uitleg

Welke wielen kies je?

De wielen zijn een heel belangrijk onderdeel van de skates. Hiermee maak je contact met het wegdek. Je wielen bepalen mede je snelheid, grip en wendbaarheid tijdens het skaten.

Skatewielen hebben bepaalde eigenschappen en jij kiest wat jij belangrijk vindt. Rijd je toertochten, wedstrijden of skate je voor de fun? Dit is bepalend voor de keuze van je wielen.

.
Matter wielen
Matter geeft een uitgebreide toelichting op de verkrijgbare wielen. Allereerst is er de kern van het wiel. In de afbeelding hieronder staan de 5 verschillende wielkernen met elk hun bijzondere eigenschappen:
1. Dit is de eerste en originele kern, beschikbaar in alle maten wielen. Goed te gebruiken voor toerskates en ook voor wedstrijden op de weg.
2. Deze wielkern is speciaal voor 125mm wielen. Dit zijn de perfecte allround wielkernen met een uitgebalanceerde combinatie tussen stijfheid en flexibiliteit.
3. Deze aluminium kern is perfect voor de rijders die stijve wielen prefereren. Ideal voor snelle rijders die op een goed wegdek rijden. Let op! Je levert hier wel wendbaarheid in.
4. Deze kern heeft Matter ontwikkelt voor de skaters die op de baan rijden. De flexibiliteit is op de bochten gericht.
5. Voor het rijden van lange tochten of lange trainingen op de weg is een wiel met deze kern ideaal.
Image

Voor de Matter wielen geldt: een stijve wielkern rolt beter, geeft meer stabiliteit en goede overbrenging van kracht op het wegdek. Dit type wielkern is minder comfortable en stuurt iets moeilijker.
Een flexibele kern geeft meer grip, meer comfort en rijdt makkelijker voor minder ervaren skaters, daarentegen geeft deze wat minder stabiliteit en heb je meer kracht nodig om hard te rijden.

Binnenzijde van de wielen
De G13 en One20Five wielen hebben een dunnere en hardere kern dan de Code White en Propel wielen. De G13 en One20Five wielen zijn meer geschikt voor toer- en marathon skaters omdat deze beter rollen en iets minder weerstand hebben dan de comfortabele wielen Code White en Propel. Deze laatste zijn perfect voor het skaten op de baan.
Image

Urethaan wielen
Dan de wielen zelf, deze zijn gemaakt van polyurethaan. Hier geldt: hoe harder het materiaal, hoe beter deze rolt. Wat zachtere wielen geven meer grip op het wegdek, zijn comfortabeler maar hebben meer rolweerstand.
Image

Footprint
In het schema hieronder geeft Matter aan hoe de hardheid van de wielen zijn aangegeven. Een F0 wiel (Footprint 0) met hardheid 88a, raakt het wegdek nauwelijks en daarom rolt deze perfect. De F2 wielen zijn een wat zachter, hebben daardoor meer grip en rijden zeer comfortabel.
Image

Tot slot de wielmaat
Wedstrijdrijders kiezen graag voor grotere wielen, met deze wielen houdt je de snelheid goed vast heb je goed grip en comformt. De kleinere wielen zijn meer geschikt voor de toerrijders en wat minder ervaren skaters, deze zijn wat lichter in gewicht en je komt sneller op gang.
Image

Een hele puzzel?
Misschien wel, maar als je je doel voor ogen hebt en je daar op goed laat adviseren, dan rijd je met de beste wielen de deur uit. We zien je graag in de winkel!