De data van de tochten op de Weissensee zijn van tevoren bekend en dat betekent dat je je trainingen daarop kun aanpassen. Het natuurijs in Nederland daarentegen komt onverwacht en daarom is het aan te raden om wekelijks naar de ijsbaan te gaan om daar te trainen. Je kunt je aansluiten bij een schaatsvereniging, daar wordt gezorgd voor een trainer die jou tips en aanwijzingen geeft om je techniek en conditie te verbeteren.
In onze winkel werken ervaren schaatsers en ex-topschaatsers. Hun tips voor het schaatsen op natuurijs hebben we verzameld en hieronder op een rij gezet:
De voorbereiding voor schaatsen op natuurijs
Bereid je goed voor! Fietsen is goed voor je conditie en op de ijsbaan maak je ijskilometers en verbeter je je techniek.
Probeer dingen uit
Van tevoren probeer je dingen uit. Dat kan op de ijsbaan met je kleding of op de fiets met voeding. Als je een aantal dagen van te voren op de Weissensee bent test je daar alvast. Zoals het opbouwen van laagjes kleding, skibril of goede zonnebril, handschoenen en/of wanten.
Sportvoeding
Ook voor sportvoeding geldt: probeer dit uit, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Een lange fietsrit leent zich bij uitstek voor het testen van (nieuwe) sportvoeding. Eet pasta's (koolhydraten) in de dagen voorafgaande aan de tocht. Het advies is om voorafgaand aan de tocht niet te veel te drinken, dan hoef je onderweg niet te plassen. Tijdens de tocht kun je krentenbollen evt. met honing eten. Neem een banaan mee als het niet te hard vriest. Muesli reepjes zijn altijd een goed idee. en natuurlijk de sportvoeding die je thuis al hebt uitgeprobeerd. Goede dranken zijn: warme thee met honing of een dorstlesser.
Vraag of iemand jou tijdens de tocht langs de kant kan verzorgen. Dat is handig voor het bewaren van kleding en voeding. Je zet een koelbox met warm water in een thermoskan klaar. Hierin kan ook de voeding bewaard worden, zodat dit niet heel koud wordt of bevriest.
Schaatsen
Het is belangrijk dat je goed passende schaatsen draagt, niet te groot en niet te klein. De schaatsen zijn goed gerond en geslepen. Voor vertrek kun je eventueel nieuwe veren laten monteren en nieuwe veters rijgen. Met opgeslepen voorpunten kun je gemakkelijker over scheuren te rijden. Als je Langlaufschaatsen huurt, probeer ze dan eerst in Nederland, bijvoorbeeld op Flevonice.
Kleding
Neem genoeg kleding mee, je weet nooit wat voor weer je krijgt. Laagjes kleding opbouwen werkt het beste. Niet te dikke kleding aan doen want je moet wel goedkunnen bewegen. Niet te warm kleden maar zorg dat je jezelf warm schaatst. Met laagjes kun je altijd iets uit of juist aan doen onderweg bij de verzorging.
Op de blote huid kun je het beste kwetsbare delen insmeren met watervrije vaseline/uierzalf (tenen, geslachtsdelen en vlak voor de start oren en gezicht).
Kledinglagen
Hoe bouw je de kleding op? Je begint bij de onderkleding. Een
windslip beschermt de geslachtsdelen tegen bevriezing. Bij iets milder weer volstaat een
shirt met lange mouw, bij kou en wind ben je beter af met een
shirt met lange mouw én windbreker. Dit geldt ook voor de
lange broek of
lange broek met windbreker.
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Draag daarom
snijvaste scheenbeschermers en
kniebeschermers. De schaatser voor jou kan door een scheur rijden of evenwicht verliezen en hierdoor zijn je onderbenen beschermd tegen uitzwaaiende schaatsen.
De tweede laag bestaat uit
second layer fleece/polyester shirts en een
thermo salopet, of een
thermo salopet met windbreker. De derde en laatste laag bestaat uit een
jack eventueel met windbreker aan de voorkant.
Op de Weissensee Let goed op het weer en weerbericht. Laat je niet verrassen! Wees op alles voorbereid: storm, regen, sneeuwstorm, zon en extreme kou -> het kan allemaal op de Weissensee. Neem eventueel zelf een thermometer mee en kijk ook hoe koud het ’s morgens vroeg is. De start is vroeg en dat is vaak het koudste moment van de dag. Zorg thuis dat je materiaal in orde is én dat je alles bij je hebt.
In Oostenrijk wordt het na een uur of drie s' middags weer kouder, dan kun je eventueel een windstoppertje of licht jack aantrekken. Let op dat je lichaam niet afkoelt!
Een
ritsenbroek kan makkelijk uit als de temperatuur stijgt of aan als het kouder wordt in de namiddag. Draag je sokken? Doe dan
sokken aan die niet te dik en naadloos zijn. Over je schaatsen doe je
overschoenen neopreen evt. met warmtezakjes. Bescherm je ogen met een
skibril of goede
sportbril. Draag
handschoenen met
onderhandschoenen en doe je handschoenen of wanten aan touwtje. Dit voorkomt dat je ze onderweg verliest als je iets moet pakken, aan- of uittrekken. Veiligheid boven alles, een helm beschermt je hoofd en gezicht. Draag een
helm met ASTM keurmerk. Bij kou draag je er een
bivakmuts onder of een
ondermuts. Bij de start is het nog donker, je kunt met een hoofdlampje rijden.